Permakultur i DIN trädgård

Kursens innehåll

Den här kursen riktar sig till dig som vill arbeta med ett specifikt område. Det kan vara din egen trädgård eller en gemensamhetodling eller vilket annat område som helst som du har inflytande över och kan planera efter eget huvud.

Vi börjar med att gå igenom permakulturens etik och principer. Sedan fördjupar vi oss i ett par metoder som sytare till att fånga och lagra energi, bygga nätverk och sluta kretslopp på ditt område. Sedan går vi en runda på Borrabo för att se lite olika exempel i praktiken.

För att kunna börja arbeta med ditt eget område behöver du ha med dig en bra grundkarta över platsen du vill arbeta med. Här finns sedan överläggsmaterial och färgpennor etc. Har du favoritpapper och pennor tar du såklart med dig dem.

På egen hand, i par om två eller i en större grupp arbetar du sedan med din design. Vi är hela tiden med för att kunna svara på frågor eller vara ett bollplank för dina tankar och idéer.

Avslutningsvis går vi igenom alla deltagares arbeten tillsammans i helgrupp. Här får du tillfälle att få och ta feedback inför ditt fortsatta arbete med ditt områden. En permakulturdesign kan med fördel växa och förändras med tiden. Men du bör hinna få en bra grund med dig hem efter avslutad kurs.

För de som vill kan det vara en god idé att byta kontaktuppgifter så att ni kan hålla kontakten med andra som har hunnit lära känna ditt område en smula under helgen.

Så här går det till

Föreläsningar: En del av kursens teoretiska innehåll tar du del av genom ett par föreläsningar. Ta med anteckningsmaterial du kan ha i knät, antingen du använder penna och papper eller föredrar en laptop eller en platta. Vi sitter i vårt stora kök och där vi har en rejäl projektorduk, men bara stolar utan bord för åhörarna. Bara skrivunderlägg att ha i knät.

Enskilt arbete: Till en början arbetar du enskilt med ditt valda område så det är viktigt att du har med dig en funktionell karta. Vi tipsar om olika sätt att skaffa en bra karta i vårt välkomstmail till dig när du anmält dig för denna kurs. (Inte vid icke-bindande intresseanmälan)

Grupparbete: Det är alltid intressant att ta del av andra människors tankar kring ditt område. Du får därför tillfälle att samarbeta med en eller flera personer där ni tittar närmare på varandras planer och delar funderingar och idéer.

Rundtur: Vi går en tur runt Borrabo där vi stannar till vid olika stationer där du får tillfälle att ställa frågor och får höra hur vi har tänkt när vi planerat olika ställen. Vi kan alltid svara på frågan “varför” . Alla frågor är alltid välkomna!

Designarbete:  På egen hand och tillsammans med andra och med stöd av oss får du tid att fördjupa dig i din ekosystemvänliga planering av ditt område. Vi har flera olika ställen att sitta enskilt eller i en mindre grupp. Du har hela tiden tillgång till det material du behöver, förutom den grundkarta du tar med dig själv. Du har också tillgång till internet om du vill undersöka till exempel solvinkar eller höjd över havet för ditt område. Vi hjälper dig att hitta de websidor du behöver.

Praktisk information

Vaccin

Du behöver vara fullt vaccinerad eftersom du kommer att vara nära andra människor både natt och dag.

Mat och husrum

Du bor tillsammans med andra kursdeltagare i en av våra två timmerstugor. Storstugan, som har sex bäddar varav 2-3 på ett sovloft, eller Lillstugan som har 4 bäddar varav 2 på ett sovloft. Du kan ta med eget sänglinne om du vill, men annars finns det här.

Du har full tillgång till vårt servicehus där det finns en toalett och tvättmaskin, ett duschrum med två duschar och ett fullt utrustat litet kök. Vi äter visserligen alla mål tillsammans i vårt stora kök, men du kanske har nattliga vanor och vill ha te och smörgås när alla andra sover. Då kan du ta med det du behöver för detta och använda kyl/frys/spis i lilla köket.

Dag- och matordning

(OBS glöm inte ange om du har behov av särskild kost)

Fredag

Vi ses kl. 18.00 på Borrabo. Du som inte hinner fram tills dess kommer när du kan. Du installerar dig och väljer var och i vilken stuga du vill sova. Vi samlas sedan för kvällsfika 19.00.

Lördag

  • 8.00:  Frukost, gröt på nymald dinkel
  • 8.30 -10.00: Arbetspass
  • 10.00 – 1030: Fika med kaffe och smörgås
  • 10.30 – 13-30: Arbetspass
  • 13.30 – 14.30:  Lunch
  • 14.30 – 18.00: Arbetspass
  • 18.00 – 18.30 : Kvällsmat

18.30  –  Braskväll i Brygghuset

Söndag

  • 9.00-09.30: Frukost, gröt, kaffe smörgås
  • 09.30 – 13.30: Arbetspass
  • 13.30 – 14.00: Lunch
  • 14.00 – ca 15.00: Avslutning och farväl