Denna sida uppdateras med nya kursdatum våren 2024

Kom till Borrabo Permakultur över en helg och lär dig grunderna för hur du kan planera din odling och ditt liv på ett hållbart sätt i vår oroliga samtid!
Borrabo permakultur ligger mitt i ett skogsstråk omgiven av urgammal bygd mitt i Västra Götaland, mitt emellan Vänern och Vättern. Titta gärna närmare på vår hemsida för att göra dig mer bekant med oss och våra trädgårdar.
När du kommer hit på kurs bor du tillsammans med andra kursdeltagare i en av våra två timmerstugor för gäster, äter när- eller härodlad mat och får massor av grundläggande och viktiga kunskap med dig hem! Vi varvar föreläsningar, övningar och samtal och du får rika tillfällen att ställa frågor . Ta med en enkel karta över ditt eget område så kan du använda den för att påbörja din egen hållbara framtid.
Välkommen till Borrabo!
Om kursen
I dessa tider behöver vi alla bättre beredskap för förändringar, vare sig det handlar om krig i omvärlden, energibrist, klimatförändringar eller andra kriser. Hur kan vi möta dessa utmaningar?
De enda system på jorden som är uthålliga, slagtåliga, resilienta, bygger upp och lagar sig själva samtidigt som de skapar ett överflöd av liv, är ekosystemen!
Permakultur är ett planeringsverktyg som visar hur du kan odla och leva genom att samarbeta med/härma ekosystemen. Vi använder våra trädgårdar för att visa på praktiska exempel, men permakulturens etik, principer och metoder kan du använda på många andra sätt i ditt liv. De allra viktigaste ekosystemen på jorden är annars de som finns i jorden. Vi måste lära oss hur vi kan låta mikrolivet i jorden jobba i fred.
Den här kursen berättar först om bakgrunden till permakultur och hur den har utvecklats genom åren. Vi tar också en titt på hur permakulturens grundare Bill Mollison och David Holmgren pratar om permakultur på lite olika sätt.
Vi går sedan igenom tre olika sätt att formulera permakulturens etik och diskuterar den grundläggande fråga som styr all permakultur.
Hur kan naturen/ekosystemen vara uthålliga, laga sig själva och samtidigt skapa ett överflöd av organiskt liv.
I samband med detta kommer vi ofta in på mer övergripande frågor kring vår plats i biosfären, både som mänsklighet och som individer.
Därefter arbetar vi med en lång rad principer som förekommer inom permakulturen. Vi kommer att utgå från en sammanställning av de principer som Mollison och Holmgren satt upp, men försöker ta med så många olika sätt att prata om principer som möjligt. Permakultur är mångkulturell, precis som sig bör. En del av detta moment kretsar kring oss själva och hur vi kan eller inte kan följa de principer för vårt handlande som vi strävar efter.
När det är dags för permapraktik så går vi igenom tre olika övergripande metoder, sektorsanalys, zonanalys och funktionsanalys och använder dem, samt de principer vi gått igenom, för att se hur du kan planera ett område så att det kan samarbeta bättre med lokala ekosystem.
Du kommer också under helgen att få höra “Berättelsen om jord”, där du får veta vad våra allra minsta medarbetare i ekosystemen har för sig i matjordens näringsnätverk och hur du kan underlätta för dem i deras idoga arbete. De har jobbat tillsamman i en miljard år! Du kan lita på att de kan sitt jobb.
En miljard år är tusen miljoner år !!!
Så här går det till
Föreläsningar/övningar: Kursens teoretiska innehåll tar du del av genom interaktiva föreläsningar med praktiska övningar inemellan. Ta gärna med en enkel karta över ditt eget område så kan du använda den vid vissa övningar.
Gruppsamtal: Gruppen blir aldrig större än max 10 personer så det brukar vara givande och möjligt att sitta och prata i helgrupp. Diskussionen kan gå i vågor, men det är alltid högt i tak. Inget mänskligt är oss främmande på Borrabo.
Rundtur: Vi går en lång guidad tur runt Borrabo där vi stannar till vid olika stationer där du får tillfälle att ställa frågor och får höra hur vi har tänkt när vi planerat olika ställen. Vi kan alltid svara på frågan “varför”. Frågor är alltid välkomna! TA MED OÖMMA SKOR! Vi kommer att gå genom gethägnet.
Modellarbete: Tre grupper får varsitt modell-lanskap med tillhörande kartskiss för sektorsanalys. Här bygger gruppen tillsammans en 3-D permakulturdesign med hus, växter och djur, i skala 1:87! (Det är den vanligaste skalan för modelljärnvägar. Men var lugn ingen behöver räkna skalor, vi har anpassade linjaler ) När grupperna är nöjda och ni känner er klara går vi tillsammans igenom de olika gruppernas arbete och får höra hur ni tänkt kring permakulturens etik, princip och praktik under arbetets gång. I mån av tid kanske vi också hinner öva på permakulturdesign i 2-D, med fiktiva uppdragsgivare. Det är alltid lika roligt att ta del av våra deltagares påhitt och kluriga lösningar till sina “kunder”.
“Berättelsen om jord!” framförs muntligt med hjälp av armar och ben! Man orkar inte titta på powerpoint-föreläsningar hur länge som helst. Kanske kommer du att få vara statist i form av en bakterie, nematod eller amöba, om du vill, vågar och törs!
Praktisk information
Vaccin
Angående vaccin mot Corona, vill att du ska vara medveten om att flera personer, även ovaccinerade, sover i samma stuga. Är du tveksam inför detta så kan du välja att ordna annan logi i närheten. Vi kan hjälpa till med detta. För din egen skull bör du vara vaccinerad mot TBE.
Mat och husrum
Du bor tillsammans med andra kursdeltagare i en av våra två timmerstugor. Storstugan har sex bäddar varav 2-3 på ett sovloft. Dubbelsängen under loftet kan dras isär till två enkelsängar. Lillstugan har 4 bäddar varav 2 på ett sovloft. Du kan ta med eget sänglinne om du vill, men annars finns det här. Stugorna har WiFi.
Du har också full tillgång till vårt servicehus där det finns en toalett och tvättmaskin, ett duschrum med två duschar .
Dag- och matordning
Allt du äter hos oss är antingen när- eller här-producerat! Vi erbjuder mat efter säsong och breddgrad. Precis så som vi själva äter året runt.
(OBS! Glöm inte att ange i anmälan om du har behov av särskild kost)
Fredag
Vi ses kl. 18.00 på Borrabo. Du installerar dig och väljer din sovplats. Vi samlas sedan för kvällsfika i vid en brasa i vår vårt gamal brygghus och lär känna platsen och varandra samt pratar lite om vad permakultur egentligen handlar om, inför morgondagens arbetspass.
Lördag
- 8.00: Frukost, gröt, kaffe/te, smörgås
- 9.00 – 13.00: Arbetspass – Jord och kompost
- 13.00 – 14.00: Lunch
- 14.00 – 18.00: Arbetspass – Permakultur >3×3
- 18.00 – 19.00 : Middag
- Vila, samtal och återhämtning 🙂
Söndag
- 8.30 -09.00 : Frukost, gröt, kaffe/te, smörgås
- 09.00 – 13.00: Arbetspass – Övningar/tillämpning
- 13.00 – 14.00: Lunch
- 14.00 – ca 15.00: Avslutning och farväl
