Intensiv kurshelg – Permakultur och jordliv

Fredag 18.00 – söndag 15.00

8-10 mars (fullt)

22-24 mars (6 platser kvar)

 

Presentkort!

Vill du ge bort en kurshelg till någon,  så kan du köpa ett presentkort av oss. Du betalar bara anmälningsavgiften nu och resten av kurskostnaden senast två veckor före kursstart. HÄR hittar du presentkortet!

Kom till Borrabo Permakultur över en helg och lär dig grunderna för hur du kan planera din odling och ditt liv på ett hållbart sätt  i vår oroliga samtid!

Borrabo  ligger mitt i ett skogsstråk omgiven av urgammal bygd mitt i Västra Götaland, mitt emellan Vänern och Vättern. Titta gärna närmare på vår hemsida för att göra dig mer bekant med oss och våra trädgårdar.

När du kommer hit på kurs bor du tillsammans med andra kursdeltagare i en av våra två timmerstugor för gäster, äter när- eller härodlad mat och får massor av grundläggande och viktiga kunskaper med dig hem! Vi varvar föreläsningar, övningar och samtal och du får rika tillfällen att ställa frågor.  Ta med en enkel karta över ditt eget område så kan du använda den för att påbörja din egen hållbara framtid.

Välkommen till Borrabo!  

 

Om kursen

I dessa tider behöver vi alla bättre beredskap för förändringar, vare sig det handlar om krig i omvärlden, energibrist, klimatförändringar eller andra kriser. Hur kan vi möta dessa utmaningar?

De enda system på jorden som är uthålliga, slagtåliga, resilienta, bygger upp och lagar sig själva samtidigt som de skapar ett överflöd av liv, är ekosystemen!

Permakultur är ett planeringsverktyg som visar hur du kan odla och leva genom att samarbeta med/härma ekosystemen. Vi använder våra trädgårdar för att visa på praktiska exempel, men permakulturens etik, principer och metoder kan du använda på många andra sätt i ditt liv. De allra viktigaste ekosystemen på jorden är annars de som finns i jorden. Vi måste lära oss hur vi kan låta mikrolivet i jorden jobba i fred.

Den här kursen berättar  om bakgrunden till permakultur och hur den har utvecklats genom åren.

Vi går igenom tre olika sätt att formulera permakulturens etik och diskuterar den grundläggande fråga som styr all permakultur.

Hur kan naturen/ekosystemen vara uthålliga, laga sig själva och samtidigt skapa ett överflöd av organiskt liv.

I samband med detta kommer vi ofta in på mer övergripande frågor kring vår plats i biosfären, både som mänsklighet och som individer.

Vi går igenom en lång rad principer som förekommer inom permakulturen. Vi kommer att utgå från en sammanställning av de principer som Mollison och Holmgren satt upp, men försöker ta med så många olika sätt att prata om principer som möjligt. Permakultur är mångkulturell, precis som sig bör. En del av detta moment kretsar kring oss själva och hur vi kan eller inte kan följa de principer för vårt handlande som vi strävar efter.

När det är dags för permapraktik så går vi igenom tre olika övergripande metoder, sektorsanalys, zonanalys och funktionsanalys och använder dem, samt de principer vi gått igenom, för att se hur du kan planera ett område så att det kan samarbeta bättre med lokala ekosystem.  Vi går också ut i våra trädgårdar för att se praktiska exempel här på Borrabo.

Du kommer också under helgen att få höra “Berättelsen om jord”,  där du får veta vad våra allra minsta medarbetare i ekosystemen har för sig i matjordens näringsnätverk och hur du kan underlätta för dem i deras idoga arbete. De har jobbat tillsamman i en miljard år! Du kan lita på att de kan sitt jobb.

En miljard år är tusen miljoner år !!!

 

 

Bilder från vår bok:

Permakultur! Framtiden i din trädgård

Om du inte redan har vår bok så kan du köpa den till ett reducerat pris i samband med kurshelgen. Du får då vårt förlagspris på 300 SEK + 18 moms, och frakten är gratis från vårt lager till din resväska 🙂

Här bor vi!

När du kommer på kurs här på Borrabo, så kommer du i praktiken hem till oss. Vi är ingen stor kursanläggning med påkostade kurslokaler. Föreläsningarna äger rum i vårt stora kök, samtal sker på någon av våra altaner eller i vår sal. Du möts av en familjär stämning och vi hoppas att du ska trivas. Välkommen!

 Så här går det till

Föreläsningar/övningar: Kursens teoretiska innehåll tar du del av genom interaktiva föreläsningar med praktiska övningar inemellan. Ta gärna med en enkel karta över ditt eget område så kan du använda den vid vissa övningar. 

 Gruppsamtal:  Gruppen blir aldrig större än max 8-10 personer så det brukar vara givande och möjligt att sitta och prata i helgrupp. Diskussionen kan gå i vågor, men det är alltid högt i tak. Inget mänskligt är oss främmande på Borrabo.

Rundtur: Vi går runt på olika ställen på  Borrabo där  du får tillfälle att ställa frågor och får höra hur vi har tänkt när vi planerat olika ställen. Vi kan alltid svara på frågan “varför”.  Frågor är alltid välkomna!  TA MED OÖMMA SKOR! Vi kommer att gå genom gethägnet.

Modellarbete: Tre grupper får varsitt modell-landskap med tillhörande kartskiss för sektorsanalys. Här bygger gruppen tillsammans en 3-D permakulturdesign med hus, växter och djur, i skala 1:87! (Var lugn ingen behöver räkna skalor, vi har anpassade linjaler)  När grupperna är nöjda och ni känner er klara går vi tillsammans igenom de olika gruppernas arbete och får höra hur ni tänkt kring permakulturens etik, princip och praktik under arbetets gång.

“Berättelsen om jord!” Är den viktigaste berättelsen på jorden! Livet i jorden kan rädda livet på jorden. Vi ägnar ungefär en tredjedel av kurstiden åt denna berättelse. Dels via en föreläsning och dels genom att gå ut och klämma, lukta och knåda.

Praktisk information

Vaccin

Angående vaccin mot Corona, vill vi att du ska vara medveten om att  flera personer, även ovaccinerade, sover i samma stuga. Är du tveksam inför detta så kan du välja att ordna annan logi i närheten. Vi kan hjälpa till med detta. För din egen skull bör du vara vaccinerad mot TBE.

Mat och husrum

Du bor tillsammans med andra kursdeltagare i en eller två  av våra timmerstugor. Storstugan har sex bäddar varav 2-3 på ett sovloft. Dubbelsängen under loftet kan dras isär till två enkelsängar. Lillstugan har 4 bäddar varav 2 på ett sovloft.  Du kan ta med eget sänglinne om du vill, men annars finns det här. Stugorna har Wifi.

Du har också full tillgång till vårt servicehus där det finns en toalett och tvättmaskin, ett duschrum med två duschar.

Dag- och matordning

Allt du äter hos oss är antingen när- eller här-producerat! Vi erbjuder mat efter säsong och breddgrad. Precis så som vi själva äter året runt.

(OBS!  Glöm inte att ange i anmälan om du har behov av särskild kost)

Fredag

Vi ses kl. 18.00 på Borrabo. Du installerar dig och väljer din sovplats. Vi samlas sedan för kvällsfika i vid en brasa i vår vårt gamla brygghus och lär känna platsen och varandra samt pratar lite om vad permakultur egentligen handlar om, inför morgondagens arbetspass.

Lördag

  • 8.00:  Frukost, gröt, kaffe/te, smörgås
  • 9.00 – 13.00: Arbetspass
  • 13.00 – 14.00:  Lunch
  • 14.00 – 18.00: Arbetspass
  • 18.00 – 19.00 : Middag
  • Vila, samtal och återhämtning etc

Söndag

  • 8.30  -09.00 : Frukost, gröt, kaffe/te, smörgås
  • 09.00 – 13.00: Arbetspass – Övningar/tillämpning
  • 13.00 – 14.00: Lunch
  • 14.00 – ca 15.00: Avslutning och farväl