Arvidssons

Familjen Arvidsson på Borrabo består av Ylva, som är pedagog, föreläsare, och författare.

Johan, som är otäckt bra på att hitta alla svaga punkter i Ylvas texter, en utmärkt kock och oumbärlig i största allmänhet.

Siri, som är illustratör och fantastisk i köket. Hon studerar för närvarande i Lund där hon gör en master i humanekologi.

 

 

Alla har vi ett brinnande intresse för framtiden, en hållbar framtid! Vi använder permakulturens planeringsredskap för att göra Borrabo till en plats där du med egna ögon kan se hur vi fångar och lagrar energi, bygger nätverk och sluter kretslopp.

Vi har för närvarande tre trädgårdar. Köksskärgården med upphöjda bäddar, Salsträdgården med slingerbäddar och Skogsträdgården med hügelbäddar, dammar och massor av fruktträd och bärbuskar.

Du kan också se alla våra takvattendammar som tar vara på allt regnvatten som faller på mangårdens tak. Vi har flera dammar på gång, de blir klara allt eftersom.

Tre getter, ett får, tre gäss och 11 höns gör sitt till för att hålla Borrabo i god form. De hjälper oss att hålla markerna öppna nere vid bäcken och smedjan, och de ger oss ägg, ull, kött och trevligt sällskap.

 

 

Under många år bodde vi i Göteborg. Vi valde att flytta ut på landet när vi fick syn på hur ohållbart vi människors nuvarande sätt att leva egentligen är.  2008 förstod vi så småningom att den ekonomiska kris som då svepte över världen inte var en vanlig lågkonjunktur. Den här gången skulle ingenting helt återvända till det “normala” igen. Det vi i västvärlden uppfattar som normalt kräver ständig ekonomisk tillväxt och evig tillväxt är inte möjlig i ett ändligt system – vår planet. Vår civilisation har nått tillväxtens gränser. När vi väl landat i insikten att framtiden inte kommer att bli större… tvärtom, sålde vi vårt hus i Göteborg och flyttade till  Borrabo, en gammal avstyckad gård mitt i Västra Götaland. Vi ville kunna odla en smula till husbehov och lära oss att leva med mindre energi och ekonomi…

Permakultur är det bästa redskap vi hittat för att forma ett annat sätt att leva. Permakultur utgår från att ekosystemen är de enda långvarigt uthålliga systemen på jorden och att det är klokt att försöka efterlikna dem.  Man måste inte bo på landet för att kunna ha glädje av permakultur,  alla som vill hitta hållbara lösningar på all mänsklig verksamhet, kan göra det på ett sätt som är bra för ekosystemen.

Permakulturens förhållningssätt  har ingående prövats i praktiken sen tidigt 1980-tal runt om i världen. I Australien, USA, länder i  Sydamerika, Kanada, mellanöstern, länder i Afrika och i många Europeiska länder har permakultur framgångsrikt arbetat med att förbättra jordar, öka den biologiska mångfalden, spara och lagra energi, bygga ekonätverk och sluta kretslopp. I Sverige har permakultur funnits i många år, men hittills har all litteratur varit på engelska. Vi bestämde oss därför 2015 för att tillsammans skriva, illustrera och ge ut en trädgårdshandbok om permakultur på Svenska, anpassad efter svenska förhållanden. Boken kom ut i juli 2017 och har sålt i många tusen ex sedan dess. Vi är inne på andra upplagan 6:te till 8:e tusendet. Det gläder oss storligen att så många är intresserade av att lära sig att samarbeta med ekosystemen här i jordens tunna biosfär. Ekosystem som vi alla är så beroende av!

Med tiden har vi blivit mer och mer uppmärksamma på de allra viktigaste ekosystemen här på vår planet. De som håller till utom synhåll, nere i jorden. Vi har allt att vinna på att lära oss samarbeta med mikrolivet i jorden. Det är mikroberna som bygger vår humus, matar våra växter och håller dem friska. Kommer du till oss på kurs får du höra “Berättelsen om jord”. Du får veta hur bakterier, svamphyfer, nematoder och mikroartropoder bär sig åt där nere i matjorden och vad kan göra och kanske framför allt vad du INTE ska göra, för att de ska kunna sköta sina jobb på bästa sätt. Det är ett spännande arbete de utfört i 4  miljarder år vid det här laget!

Vi människor står och faller med mikroberna i jorden!

Spridda röster om oss och vår verksamhet

Kursdeltagare

* Stort tack för en jättetrevlig kurshelg! Gav massor med energi 🙂

* Stort tack för en supertrevlig o lärorik helg! Tack Ylva, Johan o Siri för att ni så generöst öppnade upp ert hem för oss andra! Hoppas ni får några dagar att vila upp er på ! Jättekul att ha fått lära känna er alla o att ha fått ett så fint nätverk 😊. Ser fram emot att hålla kontakten via vår facebookgrupp!

* Tack för senast, väldigt inspirerande visning av er permakultur gård. Jag tyckte speciellt om era kluriga lösningar med dammar som tar vara på regnvatten, något liknande måste vi också göra. Pergola med möjlighet att skugga växterna känns väldigt smart ett år som denna. Hoppas vi kan hålla kontakten och uppdatera varandra om vad som händer på respektive gård.

* Tusen tack för att vi kunna besöka ert fina ställe. Det var jätte inspirerande. Det bliver spännande att följa!

 

Reaktioner på vår bok

* Jag vill bara tacka för en riktigt fin efterlängtad bok. Jag har nu börjat läsa ordentligt och bokens upplägg och innehåll både kompletterar och förstärker det kursupplägg som jag redan hade på ett jättefint sätt. Det känns som wow äntligen finns boken jag letat efter i 15 år !!! Jag behöver inte komma på allt själv utan kan fortsätta ungefär på det spår jag trampat upp och deltagarna får många fler exempel och infallsvinklar genom boken.

* Äntligen en permakulturbok utifrån svenska förhållanden. Och så himla faktaspäckad. Underbart!

* Åh vad glad jag blir! Har sett och läst lite om permakultur tidigare, men det är först nu när jag läser er bok som det blir tydligt för mig hur briljant det faktiskt är. En eloge till er som presterat en sån överskådlig, lättbegriplig och superpedagogisk bok!

* Älskar alla illustrationer, designad i text så att det kan vara något mycket att läsa på en sida men en alldeles fantastisk bok! Rekommenderas varmt.

* Fin och välgjord bok. Väldigt fina illustrationer och bilder.

* Välskriven, trevlig, informativ, pedagogisk… helt enkelt jättebra!

* Äntligen en svensk bok om permakultur! Jättebra

* Tycker att det är roligt att författarna tänkt ur helhetsperspektiv dvs djur, odla och leva.

* Jag köpte boken och har därefter lånat ut den till vänner och grannar för att sprida den värdefulla och lättillgängliga kunskapen.

* Jag tycker er bok är så bra att jag just nu läser den pärm till pärm för tredje eller fjärde gången. Den är otroligt pedagogisk samtidigt som den är lite finurligt rolig ibland. Använder den också som uppslagsverk. Den har hjälpt mig att planera min egen trädgård bättre och är skyldig till många nya drömmar. Kan varmt rekommendera den.

* Jag har er bok som inspiration, uppslagsverk och en bok jag går tillbaka till för att fördjupa mej i något speciellt då den är så finurligt uppbyggd i sina kapitel!

*Tack för härlig läsning, om och om igen!Boken är både pedagogisk och oerhört välskriven och genomtänkt. Jag har lärt mig mycket av att läsa den och kommer säkerligen gå tillbaka och slå i den många gånger igen. Kan varmt rekommenderas för den som vill förstå grunderna i permakultur!

* Jag är tacksam jag fick chansen o besöka er o köpa boken som jag tycker är praktisk , lättläst , fina bilder o mkt inspiration.

Omdömen kring föreläsningar och workshops på Åland

*  Jättebra föreläsning – inspirerande

*  Jättebra!

*  Ja det var verkligen en toppen helg! Så inspirerande och jättekul att träffa “likasinnade” människor.

* Har läst igenom boken snabbt, den e jättebra

* En jättegivande föreläsning, är glad att jag fick komma trots sent uppvakande…

* Nu har man något att bita i och fundera på under vintern.

* Ses säkert igen i dessa sammanhang, fick verkligen mersmak!

* Superproffsig föreläsning, pedagogisk och rolig, så glad att jag fått ta del av er kunskap. Jag är också grymt imponerad av er bok! Den är full av fakta, upplagd på ett överskådligt och lättanvänt sätt med fantastiskt målande illustrationer. Stort tack till er alla tre!

 Johan är en välkänd debattör och författare som utöver sina andra uppdrag driver bloggen Olja för blåbär tillsammans med sin kollega Robert Hansson. Här kan du läsa Johans recension av vår bok när den kom ut 2017.

Johan Landgren

Värd för internationellt inriktade Evolution Show, författare och investerare.

Lyssna på Ylva hos ODLARNA