Kompost

Kursens innehåll

Ordet kompost har kommit att stå för vitt skilda sätt att påskynda den naturliga nedbrytningen av organiskt material.  Så fort organiskt material skiljs från sin energikälla/dör så byter mikrolivet inriktning. Från att bygga upp till att bryta ner.

Oavsett hur du behandlar ditt organiska avfall så kommer det förr eller senare att återgå till sina beståndsdelar med hjälp av diverse organismer i olika storlek. Så det finns många sätt att kompostera som fungerar. Strängt taget kan du bara släppa ditt organiska material på marken och vänta, så kommer det att brytas ner förr eller senare.

Det allra bästa du kan göra för din jord är att lägga upp en väl balanserad varmkompost om hösten. Då åstadkommer du en väldigt snabb nedbrytning av ditt organiska avfall, du dödar alla frön och tar kål på allt som kan orsaka sjukdomar i jorden. Dessutom, och detta är egentligen det viktiga, så får du mängder av nya jordarbetare som kommer att bygga upp din jord, mata dina växter och hålla dem friska.

Denna kurs visar hur du ska bära dig åt för att få till en riktigt bra varmkompost. Hur du kan ta vara på och spara ditt organiska avfall under säsongen inför höstens kompostering.

Så här går det till

Föreläsningar: Kursens teoretiska innehåll tar du del av genom ett par föreläsningar. Ta med anteckningsmaterial du kan ha i knät, antingen du använder penna och papper eller föredrar en laptop eller en platta. Vi sitter i vårt stora kök och där vi har en rejäl projektorduk, men bara stolar utan bord för åhörarna och ett skrivunderlägg att ha i knät.

Rundtur: Vi går en vända på Borrabo och tittar på hur vi torkar och lagrar vårt organiska material i väntan på komposteringen om hösten.

Övningar utomhus: Vi lägger tillsammans upp en fullstor kompost med hjälp av Dr. Elaine Inghams “hinkmetod” och följer dess temperaturutveckling under kurshelgens gång. Vi kommer att öva på att vända med hjälp av kompostvändarvalsen med redan komposterat material, eftersom vi inte hinner vänta in första vändningen på en helg.

Övningar inomhus: Under helgen får du tillfälle att sätta ihop en egen komposthandledning med hjälp av våra mallar. Vi kommer också att diskutera olika sorters organiskt material och var det hör hemma i våra olika komposthinkar.

Gruppövning:  Vi tittar tillsammans närmare på material från färdig kompost i ett mikroskop och diskuterar i smågrupper om vad det är vi ser och vad det säger om kompostens kvalité.

Praktisk information

Vaccin

Du behöver vara fullt vaccinerad eftersom du kommer att vara nära andra människor både natt och dag.

Mat och husrum

Du bor tillsammans med andra kursdeltagare i en av våra två timmerstugor. Storstugan, som har sex bäddar varav 2-3 på ett sovloft, eller Lillstugan som har 4 bäddar varav 2 på ett sovloft. Du kan ta med eget sänglinne om du vill, men annars finns det här.

Du har full tillgång till vårt servicehus där det finns en toalett och tvättmaskin, ett duschrum med två duschar och ett fullt utrustat litet kök. Vi äter visserligen alla mål tillsammans i vårt stora kök, men du kanske har nattliga vanor och vill ha te och smörgås när alla andra sover. Då kan du ta med det du behöver för detta och använda kyl/frys/spis i lilla köket.

Dag- och matordning

(OBS glöm inte ange om du har behov av särskild kost)

Fredag

Vi ses kl. 18.00 på Borrabo. Du som inte hinner fram tills dess kommer när du kan. Du installerar dig och väljer var och i vilken stuga du vill sova. Vi samlas sedan för kvällsfika 19.00.

Lördag

  • 8.00:  Frukost, gröt på nymald dinkel
  • 8.30 -10.00: Arbetspass
  • 10.00 – 1030: Fika med kaffe och smörgås
  • 10.30 – 13-30: Arbetspass
  • 13.30 – 14.30:  Lunch
  • 14.30 – 18.00: Arbetspass
  • 18.00 – 18.30 : Kvällsmat

18.30  –  Braskväll i Brygghuset

Söndag

  • 9.00-09.30: Frukost, gröt, kaffe smörgås
  • 09.30 – 13.30: Arbetspass
  • 13.30 – 14.00: Lunch
  • 14.00 – ca 15.00: Avslutning och farväl