Permakultur handlar om att skaffa sig en överblick, att se till helheten för att se var detaljerna passar in.
Vi erbjuder fyra olika ordinare sorters kurser och kan ordna flera olika andra kurser efter intresse.
Vi har haft en längre tid då vi av olika skäl inte kunnat hålla kurser alls detta år. Men nu laddar vi inför 2023. Välkomna till Borrabo!
Grundkurs permakultur
Denna kurs ger dig en grundläggande förståelse för hur du samarbetar med ekosystem med hjälp av permakultur. Kunskaper som du sedan kan använda i många sammanhang, inte bara i en trädgård!
Permakultur i DIN trädgård
Denna kurs hjälper dig att börja samarbeta med ekosystemen på ditt eget område. Ta med dig en karta och huvudet fullt med drömmar, så hittar vi tillsammans vägar att gå mot en hållbar trädgård.
Jord & Jordliv
Denna kurs handlar om jord och om hur du bäst kan samarbeta med bakterier, svamphyfer, protozoer, nematoder och mikroartropoder för att få riklig, näringsrik och frisk gröda ur jorden i din trädgård.
Kompostering
Denna kurs går igenom grunderna för en syresatt varmkompostering. Du får bekanta dig med hinkmetoden och öva på kompostvändarvalsen. Du får också lära sig hur du kan hantera organiskt material i väntan på höstens kompostering i din trädgård.
Handslöjd …
Att skapa någonting med egna händer är djupt tillfredställande. Idag kan vi oftast köpa allt vi behöver, men det du tillverkar på egen hand kan du inte hitta i en affär. Sticka en tröja till just dig! Virka en grytlapp eller varför inte kaffebröd för dock-kalaset. Du kan till och med sy själva dockan! Gör julklappar och födelsedagspresenter i långa banor, lär dig att sy enkla plagg efter ett mönster du gjort själv, och mycket annat därtill. Att slöjda är viktigt och roligt!
Här på Borrabo håller vi mycket på med textilslöjd av olika slag och om du vill komma hit på någon av nedanstående dagskurser så vore det väldigt roligt. När vi fått in tillräckligt många intresseanmälningar så hittar vi tillsammans ett bra datum. Så ta en titt och se om du hittar något som intresserar just dig!
Stickning
Vill du lära dig att sticka Vi träffas en dag och ägnar oss åt garn, stickor och allt du kan åstadkomma med dem. Du behöver inga förkunskaper. Ta med dig ett nystan eller två av ditt favoritgarn så går vi tillsammans igenom olika grundtekniker och stickmetoder. Alla kan sticka!
Möbler till dockhuset!
Med enkla material kan du möblera dockhuset med oömma möbler i precis den skala du vill ha. Bara fantasin sätter gränser så ta med dig barnasinnet och mått på ditt dockhus. Du kommer att göra en ung eller gammal dockhusägare lycklig och ha väldigt roligt själv till på köpet!
Sy ett enkelt plagg
Sy ett enklare plagg till dig själv eller någon annan från det mönster du gjort på vår mönsterkurs. Väljer du att sy till någon annan måste du ha med dig ett mönster som passar denna person.
Sticka sockor som passar!
Att sticka en handstickad socka/strumpa som inte hasar ner hela tiden är inte så lätt. Men det finns en rad trix och tekniker som hjälper dig att forma sockor och strumpor så att de både sitter uppe och passar just din fot perfekt! Vill du sticka till någon annan tar du med dig mått efter en lista vi skickar i förväg.
Virka till husbehov
Med en virknål och lite garn kan du göra nästan vad som helst! Du behöver inga förkunskaper. Vi går igenom virkningens krokar och krumbukter från grunden, sen släpper vi loss fantasin tillsammans! Varför inte virka en kaka, eller en lejon? Bra presenter till alla som har barnasinnet i behåll!
Sy mjuka djur!
Vi använder bland annat välkända dockmakarens Karin Neuschütz härliga mönster för mjuka djur av alla de slag. Ta med dig de tyger du vill använda för dina djur. Här finns stoppning du köper till självkostnadspris. Världens bästa present till barn eller barnbarn!
Sy Waldorfdocka
Vi syr en tygdocka i valfri storlek, från dockskåpsdocka till en fullstor bäbisdocka och allt däremellan. Du har antingen själv en idé om hur din docka ska se ut, eller också hjälps vi åt att hitta rätt modell när du väl är här. Materialkostnad tillkommer när vi vet vad som gått åt till just ditt dockprojekt.
Brodera mera!
Det finns tusen olika sätt att använda nål och tråd. Vi tittar närmare på några olika broderitekniker och deras användning. Här finns garn och väv för mindre broderier till självkostnadspris. Vill du påböjra ett något större broderi tar du med egen väv och det garn du vill använda.
Sy kläder till dockan
Ta med dig ditt barns eller barnbarns älsklingsdocka så gör vi grundmönster och syr upp ett eller flera plagg. Är dockan upptagen av sin ägare tar du med dig dockans mått. Du gör dockägaren glad och det går fort och är roligt att sy fina nya kläder till dockan!
Grundmönster!
Skapa ett grundmönster för ett klädesplagg till dig själv eller någon annan. Om du vill sy till någon annan tar du först mått på denna person enligt en lista du får av oss. Du väljer själv om du vill göra ett byxmönster, kjolmönster eller blus/skjortmönster.