Grundkurs permakultur
Kursinnehåll
Den här kursen berättar om bakgrunden till permakultur och hur den har utvecklats genom åren. Vi tar också en titt på hur permakulturens grundare Bill Mollison och David Holmgren pratar om permakultur på lite olika sätt.
Vi går sedan igenom ett par olika sätt att formulera permakulturens etik och diskuterar den grundläggande fråga som styr all permakultur. Här kommer vi ofta in på mer övergripande frågor kring vår plats i biosfären, både som mänsklighet och som individ.
Därefter arbetar vi med alla de olika principer som förekommer inom permakulturen. Vi kommer att utgå från en sammanställning av de principer som Mollison och Holmgren satt upp, men försöker ta med så många olika sätt att prata om principer som möjligt. Permakultur är mångkulturell, precis som sig bör. En del av detta moment kretsar kring oss själva som individer och hur vi kan eller inte kan följa de principer för vårt handlande som vi strävar efter.
När det är dags för permapraktik så går vi igenom tre olika övergripande metoder, sektorsanalys, zonanalys och funktionsanalys och använder dem, samt de principer vi gått igenom, för att planera ett område så att det kan samarbeta med lokala ekosystem. Vi tar en rundtur på Borrabo för att visa på exempel på hur det kan se ut i praktiken. Avslutningsvis arbetar vi i fyra grupper med en modell-landskap där det är dags att tillämpa och redovisa allt vi talat om under helgen.
Så här går det till
Föreläsningar: En del av kursens teoretiska innehåll tar du del av genom ett par föreläsningar. Ta med anteckningsmaterial du kan ha i knät, antingen du använder penna och papper eller föredrar en laptop eller en platta. Vi sitter i vårt stora kök och där vi har en rejäl projektorduk, men bara stolar utan bord för åhörarna. Du får dock ett skrivunderlägg att ha i knät.
Gruppsamtal: Gruppen blir aldrig större än max 10 personer, så det brukar vara givande och möjligt att sitta och prata i helgrupp. Diskussionen kan gå i vågor, men det är alltid högt i tak. Inget mänskligt är oss främmande på Borrabo.
Rundtur: Vi går en tur runt Borrabo där vi stannar till vid olika stationer där du får tillfälle att ställa frågor och får höra hur vi har tänkt när vi planerat olika ställen. Vi kan alltid svara på frågan “varför” , frågor är alltid välkomna!
Modellarbete: Tre grupper får varsitt modell-lanskap med tillhörande kartskiss för sektorsanalys. Här bygger gruppen tillsammans en permakulturdesign med hus, växter och djur, i ungefär samma skala. När ni gruppen är nöjda och känner er klara går vi tillsammans igenom de olika gruppernas arbete och får höra hur ni tänkt kring permakulturens etik, princip och praktik under arbetets gång.
Praktisk information
Vaccin
Du behöver vara fullt vaccinerad eftersom du kommer att vara nära andra människor både natt och dag.
Mat och husrum
Du bor tillsammans med andra kursdeltagare i en av våra två timmerstugor. Storstugan, som har sex bäddar varav 2-3 på ett sovloft, eller Lillstugan som har 4 bäddar varav 2 på ett sovloft. Du kan ta med eget sänglinne om du vill, men annars finns det här.
Du har full tillgång till vårt servicehus där det finns en toalett och tvättmaskin, ett duschrum med två duschar och ett fullt utrustat litet kök. Vi äter visserligen alla mål tillsammans i vårt stora kök, men du kanske har nattliga vanor och vill ha te och smörgås när alla andra sover. Då kan du ta med det du behöver för detta och använda kyl/frys/spis i lilla köket.
Dag- och matordning
(OBS glöm inte ange om du har behov av särskild kost)
Fredag
Vi ses kl. 18.00 på Borrabo. Du som inte hinner fram tills dess kommer när du kan. Du installerar dig och väljer var och i vilken stuga du vill sova. Vi samlas sedan för kvällsfika 19.00.
Lördag
- 8.00: Frukost, gröt på nymald dinkel
- 8.30 -10.00: Arbetspass
- 10.00 – 1030: Fika med kaffe och smörgås
- 10.30 – 13-30: Arbetspass
- 13.30 – 14.30: Lunch
- 14.30 – 18.00: Arbetspass
- 18.00 – 18.30 : Kvällsmat
18.30 – Braskväll i Brygghuset
Söndag
- 9.00-09.30: Frukost, gröt, kaffe smörgås
- 09.30 – 13.30: Arbetspass
- 13.30 – 14.00: Lunch
- 14.00 – ca 15.00: Avslutning och farväl