Borrabo

Under uppbyggnad

Bill Mollison

 

Bill Mollison föddes 1928 i en liten fiskeby i Tasmanien. Som ung arbetade han bland annat som fiskare, skogshuggare och jägare, hela tiden nära naturen. Hans stora naturintresse ledde honom in på en bana som biolog och han tillbringade många år i fält. Han blev ögonvittne till hur den ”moderna” tiden påverkade naturen på Tasmanien. I slutet av 60-talet tog han en examen i biogeografi och fick en tjänst på Tasmaniens universitet. Där utvecklade han en avdelning som ägnade sig åt miljöpsykologi.

Mollison var djupt bekymrad över vad han såg omkring sig. De tasmanska skogarnas biologiska mångfald vändes snabbt till enfald. Fabriker och vägar förorenade och skar sönder landskapet. Länge var han mest arg och ägnade mycket tid åt att protestera mot än det ena och det andra. Men alla protester lönlösa, ingenting förändrades av att han ropade NEJ, gör inte så där! Han ville hitta en annan väg att gå.

 

David Holmgren

 

David Holmgren var en av Bill Mollisons studenter under tidigt 1070-tal. Han delade Bills intresse för ekosystemen och var lika frustrerad över hur svårt det var att stoppa den industriella utvecklingens förödande framfart. 1972-74 satte de sig tillsammans och började formulera ett sätt att säga: JA! Så här kan man göra istället! Med vetenskapliga studier av ekosystemen som bas identifierade de ett antal grundläggande principer för hur människan skulle kunna leva uthålligt. Detta nya förhållningssätt döpte Bill och David till Permaculture - permakultur.

Borrabo österifrån